آنچه درباره ترانس و سینی کابل نمی دانید
حتما تا به حال بارها و بارها نام ترانس یا ترانسفورماتور را شنیده اید اما به راستی می دانید این قطعه چیست و چه کاربردی در صنعت دارد؟ اگر 2 سیم پیچ را کنار هم قرار دهیم سپس از میان یکی از آن ها یک جریان متغیر عبور دهیم، در سیم پیچ دوم یک ولتاژ القا شده و در اطراف آن یک میدان مغناطیسی ایجاد می شود. اساس کار ترانس دست دوم یا ترانسفورماتور هم همین است.
هنگام استفاده از این ابزار کاربردی به این نکته توجه کنید که بین سیم پیچ های اولی و دومی هیچ تماس الکتریکی برقرار نشده و تمام انرژی ورودی تنها ار طریق میدان مغناطیسی به سیم پیچ دوم منتقل شود.
نام گذاری سیم پیچ های ترانس چگونه انجام می گیرد؟
از لحاظ تخصصی سیم پیچ های اولیه و ثانویه ترانسفورماتور را بر اساس ولتاژ آن ها نامگذاری می کنند. به سیم پیچی که برای ولتاژ کم ساخته شده اصطلاحا سیم پیچ ضعیف و به سیم پیچ دیگر فشار قوی گفته می شود. حال که با مفهوم ترانسفورماتور و نحوه نام گذاری سیم پیچ های آن آشنا شدیم. بیایید اجزای مهم سازنده آن هم به شما معرفی کنیم.
اجزای مهم ترانسفورماتورهای صنعتی
شاید در نگاه اول جالب به نظر بیاید اما یک ترانس دست دوم صنعتی از یک هسته و 2 سیم پیچ تشکیل شده است که در ادامه توضیحات بیشتری درباره آن ها داده می شود.
کاربرد هسته در ترانس
هسته ترانس ها معمولا از ورقه های مغناطیسی یا فریت ساخته شده اند. ورقه ورقه شدن هسته ها معمولا برای کاهش تلفات فوکو لازم و ضروری هستند. نکته مهم اینکه هسته یک ترانسفورماتور باید امواج الکتریکی را به خوبی هدایت کرده و قابلیت نفوذ پذیری مغناطیسی هم داشته باشد.
ترانس هسته حلقوی کوچک چیست؟
ترانس های هسته حلقوی کوچک معمولا از یک دور حلقوی ساخته شده اند که از آن ها برای افزایش/ کاهش ولتاژ استفاده می شوند.
نکاتی درباره جنس سیم پیچ های ترانسفورماتور
جالب است بدانید جنس سیم پیچ های ترانسفورماتور معمولا از مس یا آلومینیوم است که در هر 2 حالت سطح مقطع سیم پیچ ها به صورت ورق، 4 گوش یا گرد استفاده می شود. سیم پیچ های ترانسفورماتورهای کوچک را روی یک قرقره می پیچند.
کاربردهای ترانسفورماتور در صنعت
مهم ترین کاربرد ترانس افزایش یا کاهش ولتاژ یا به عبارت بهتر انتقال توان است. برای مثال اگر یک سر سیم پیچ دارای 100 ولت توان باشد، در صورت نادیده گرفتن تلفات، سیم پیچ دوم هم همین توان را خواهد داشت. بنابراین نتیجه می گیریم ترانسفورماتور به خودی خود توان تولید نکرده و صرفا آن را انتقال می دهد.
مفهوم تلف شدن انرژی در ترانس
زمانی که تراسفورماتور در حال کار است به طور طبیعی داغ می شود و در این بین مقداری از انرژی اولیه خود را به صورت گرما و حرارت از دست می دهد. به این فرایند تلف شدن انرژی در ترانس گفته می شود.
تلفات تراسفورماتور به 2 دسته اصلی مسی و هسته ای تقسیم می شود که در ادامه به شما معرفی می شوند.
تلفات مسی در ترانس
تلفاتی هستند که در سیم پیچ های اولیه یا ثانویه ترانسفورماتور به وجود می آیند.
تلفات هسته
این نوع تلفات خودشان به 2 دسته گردابی و هیسترزیس تقسیم می شوند. در تلفات گردابی جریان متناوب در سیم پیچ یک ولتاژ در هسته ترانس ایجاد می کند. به دلیل آهنی بودن هسته جریانی که در آن ایجاد می شود را اصطلاحا گردابی می گویند.
آشنایی با تلفات هیسترزیس یا Hysteresis Losses
این نوع تلفات معمولا در صورت خاصیت پسماند مغناطیسی در هسته ایجاد می شود. به این معنی که عبور جریان مغناطیسی از هسته باعث تبدیل آن به آهنربا می شود. نتیجه می گیریم ترانس در نیم سیکل بعدی باید خاصیت آهنربایی خودش را از دست بدهد و برای این کار مقداری از انرژی آن مصرف می شود.
تلفات مکانیکی ترانسفورماتور
در بعضی قطعات ترانسفورماتور به دلیل جریان مغناطیسی نوعی حرکت به وجود می آید. این حرکت به نوبه خود باعث به وجود آمدن تلفات مکانیکی در ترانس می شود. اگر قطعه مورد نظر به درستی در جای خود قرار نگیرد، حرکت های آن زیادتر در نتیجه تلفات مکانیکی ترانس هم بیشتر می شود. همچنین در صورت محکم نبودن ورقه های هادی هنگام کار با ترانسفورماتور با صدایی شبیه وزوز رو به رو می شوید.
سینی کابل، یک سازه فلزی که متشکل از دو ریل جانبی است که این دو ریل با پلهها به همدیگر متصل شدهاند. از نردبان کابل، در مکانهایی که نیاز به توزیع حجم زیادی از کابلها دارد بهصورت ایمن، مطمئن و سریع نصب میشود. از جمله اسامی دیگر سینی کابل، میتوان به سینی نردبان و باند کابل نیز اشاره کرد. روی پلههای نردبان کابل، یکسری سوراخهایی وجو دارد که بستن کابلها را روی سینی کابل آسان تر میکند. در این مقاله میخواهیم دربارهی کارایی نردبان کابل، مزایای استفاده از آن، انواع آن و همچنین راهنماییهای لازم برای خرید نوع مناسب نردبان کابل برای کار موردنظرتان را خدمت شما ارائه دهیم. برای کسب اطلاعات بیشتر، تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
ویژگیهای منحصر به فرد سینی کابل
در این قسمت میخواهیم به ویژگیهای خاص نردبان کابل اشاره کنیم. از جمله خصوصیات منحصر به فرد نردبان کابل عبارتنداز:
- استحکام بسیار بالا
- نصب آسان
- اتصالات مقاوم
- گردش آزاد هوا (کاهش ظرفیت حمل جریان کابل مورد نیاز نیست).
- نیاز به لوازم جانبی کم
- استفاده در مکانهای غیر عمومی از جمله: مکانهای صنعتی و یا زیرزمینها
- تجمع حداقل آب، رطوبت یا گرد و غبار
معرفی 5 مدل سینی کابل
نردبان کابل مدلهای مختلفی دراد که هر کدام کاربرد خاصی دارد. در این قسمت درمورد مدلهای محتلف توضیح مختصری داده شده است.
- نردبان عمودی
- نردبان سهراهی
- نردبان چهارراهی
- نردبان شاخه مستقیم
- نردبان زانویی
مهمترین نوع نردبان کابل، نوع شاخه مستقیم است. در این مدل، کلیه نردبانها در یک جهت قرار دارند و معمولا ارتفاع پلهها از همدیگر 25 سانتیمتر و طول پلهها بین 2 تا 3 متر است. نوع دیگر سینی کابل، مدل سهراهی است که در قسمت میانی این مدل یک قسمتی وجود دارد که نصاب میتواند انشعاباتی را حذف و یا اضافه کند. مدل کابل چهارراهی، شبیه سهراهی است با این تفاوت که از سینی کابل چهارراهی برای خروجیهای بیشتری استفاده میشود. نردبانهای زانویی، معمولا بهصورت نیمدایره یا زاویهدار هستند که ایمنی بیشتری دارند و همچنین، میزان آسیب وارد شده به نردبان کاسته میشود. از نردبان عمودی برای هدایت کلیه سیمها و کابلها در ارتفاعهای غیر قابل دسترس استفاده میشود.
مراحل تولید نردبان کابل
مراحل تولید نردبان کابل بهصورت زیر است:
- برش ورق
- پانچ ورق
- خمکاری نردبان کابل
- جوشکاری قطعات
- بازرسی قطعات
برش ورقهای سینی کابل از جنس ورق فولاد سیاه و یا گالوانیزه با سیستم برش حاوی محور CNC صورت میگیرد. بعد از مرحله برش، نوبت به مرحله پانچ ورقها میرسد. برای پانچ ورقها از CNC جهت پیوستگی و مسدود کردن سیم استفاده میشود. خمکاری نردبان کابل به دو صورت 4 خم یا 6 خم با دستگاه خمبرک در زوایای مختلف انجام میشود. در مرحله جوشکاری، با در نظر گرفتن جنس و قطر ورق با دستگاه CNC انجام میشود. در پایان، بازرسی قطعات در 4 مرحله انجام میشود که شامل بررسی اولیه نردبان، بررسی حین ساخت، بررسی بعد از گالوانیزاسیون و همچنین، بررسی پایانی آن است.
معیارهای مهم در تعیین قیمت نردبان کابل
هنگام خرید سینی کابل، باید به یکسری معیارها توجه کنیم از جمله:
- ضخامت ورق نردبان کابل
- پوشش گرم یا سرد گالوانیزه
- عرض نردبان کابل
- طول سینی کابل
- فاصله بین پلههای نردبان کابل
- ارتفاع لبه نردبان کابل
مشخصات فنی سینی کابل
معمولا ارتفاع استاندارد پلهها در نردبان کابل، 25 سانتیمتر است.گاهی اوقات با توجه به نیاز مشتری، این مقدار کم یا زیاد میشود. همچنین طول استاندارد نردبان باید بین 2 الی 3 متر باشد. عرض بهینه برای نربان کابل، بین 5 تا 100 سانتیمتر میباشد. همچنین تعداد پلهها بستگی به سینی کابل دارد. نردبان 2 متری شامل 7 پله و نردبان 3 متری شامل 10 پله است. ضخامت ورقههای بهکار رفته، باید بین 0.7 میکرون الی 3 میلی متر باشد.
انواع اتصالات و متعلقات نردبان کابل
تعداد قابل توجهی از انواع اتصالات در راستای بهبود در فرآیند نصب نربان کابل موجود میباشدکه میتوان به موارد ذیل اشاره نمود:
- انواع ساپورت دیواری و سقفی لدر کابل
- انواع رابط نردبان
- درپوش سینی کابل
- سهراهی نردبان کابل
- چهارراهی سینی کابل
- زانوی متحرک نردبان داخلی
- تبدیل نردبان راست
- تبدیل مستقیم نردبان
- زانوی دوبل 45 درجه
- زانوی 90 درجه افقی نردبان
- زانویی داخلی ثابت نردبان
- زانوی ثابت خارجی نردبان
- زانوی داخلی متحرک
- زانوی قابل تنظیم متحرک خارجی
4 نکته مهم در مورد سینی کابل
تولید سینی کابل، از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است. همچنین نصب راحت آن، یکی از ویژگیهای منحصر به فرد این محصول است. نردبان کابل مقاومت بالایی در تحمل بارهای سنگین دارد. یکی از مزایای مهمی که میتوان به آن اشاره کرد، قابلیت دسترسی آسان به سیمها است. همچنین، نردبان کابل از وارد شدن آسیب به کابلها جلوگیری میکند.